Nagykanizsai Gólyalábasok

Az ezredforduló városnapjainak fontos elemévé vált gólyalábazás népszerűsítésére álltak össze az akkori fiatalok, hogy Nagykanizsa környékén is ismertté tegyék a falábon járást.

A gólyalábazásnak városunkban jelentős hagyománya van. A könyvtár névadója, Halis István egy még a 19. században írt történetében emlékezik meg róla, ő 200 évvel ezelőtti gólyalábhasználatra utal egy a piarista diákok ferences szerzetesek ellen elkövetett csínyében. Barbarits Lajos 1929-ben megjelent várostörténetében is említik, nem meglepő tehát, hogy a legmodernebb várostörténeti, már a 21. században megjelent tudományos feldolgozásban, a városi monográfiában is említésre kerül a város sáros utcáin gólyalábbal átkelő városlakó.

Ez a város történetébe ágyazottság 2016-ban bővült a város napjára a Deák téren a Suszter alléban elhelyezett – Tarnóczky Attila adományozta – téglás felirattal, mely utal a gólyalábazásra.

A városnapokon való gólyalábazás tehát a kanizsaiság érzésének egyfajta megélhetését indított el helyi hagyomány ápolásával. Az egyik városi térképünkön megjelenő hirdetésében maga Nagykanizsa városa nevezi a várost a gólyalábazás fellegvárának, mely kijelentést ez a csapat alapozott meg.

Az egykor a kanizsai program népszerűsítésére létrejött gólyalábas csoport független életre kelt. Az először csak a városkörnyékre szóló meghívások egyre messzebbre vitték őket. A megye határin túl szinte a Dunántúl minden szegletébe eljutottak. Nyári táborozásokon – Balatonmárián, Kapolcson, a művészetek völgyében, Nagyharsányban, az Ördögkatlan Fesztiválon – újabb és újabb virtusokat, műsorszámokat tanultak meg.

Minden újabb generáció – most a 4. generációváltásnál tartanak – újabb lehetőségeit ismeri föl és valósítja meg a kanizsai típusú gólyalábnak. A generációk tehát nemcsak megismerik egymást, nemcsak megtanulják az egymásra figyelést a közös produkciókban, hanem tapasztalatukat is továbbörökítik utódaiknak, akik pedig még tovább bővítik a mutatványok tárházát.

Mindenütt, ahol fellépnek, büszkén beszélnek városukról, hangsúlyozzák, milyen büszkék arra, hogy a város jó hírét viszik. Felléptek már Romániában, Szerbiában, Szlovéniában, Németországban és Belgiumban is.

A fellépéseik száma évi 30-50 között mozog. Az a százezres tömeg, mely már láttak őket és az a kb. tízezer ember, akit megtanítottak gólyalábazni, kellemes emlékekkel gondol Nagykanizsára.

Maga a város fiatalsága is az elmúlt másfél évtizedben nagy arányban tanult meg tőlük gólyalábazni. Tudunk olyan iskolákról és óvodákról Nagykanizsán, ahol a napi szabadidős játékok részévé vált a gólyalábazás.

Működésük hátterét a Halis István Városi Könyvtár biztosítja. Tevékenységükkel beleépültek a könyvtárról kialakult színes képbe.

2015 decemberében a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület a Nagykanizsai Gólyalábasok közössége Nagykanizsa polgáraiért végzett munkáját AZ ÉV CIVIL FIATALJA DÍJ adományozásával köszönte meg.
 

<< Előző (11. oldal)
/12